Pana acum s-au facut prea putine eforturi de articulare a unei strategii apologetice capabile a avea impact asupra culturii noastre postmoderne pluraliste, orientata spre consumator si indragostita de abordarile manageriale si terapeutice ale vietii. Aceasta este prima carte e ia in serios o asemenea sarcina vitala.
In paginile cartii de fata sunt discutate trei raspunsuri posibile la postmodernitate: primul considera viabila si preferabila in continuare apologetica evidentialista traditionala. Cel de-ai doilea gaseste incitanta critica postmoderna la adresa crestinismului si a culturii occidentale, dar ii respinge trasaturile centrale. In sfarsit, a treia solutie sugerata apreciaza ca aspectele cheie ale postmodernitatii ar putea fi insusite de crestinism in scopul pozitiei sale.
Deosebit de utile sunt capitolele ce discuta in lumina postmodernitatii problemele cu care se confrunta biserica locala. Editorii volumului, impreuna cu John Stackhouse, adauga la randul lor niste eseuri introductive deosebit de interesante, care il ajuta pe cititor sa se orienteze in vastul domeniu al postmodernitatii si printre diferitele strategii apologetice propuse.
Toate acestea fac ca lucrarea de fata sa fie indispesabila teologilor, studentilor interesati de problemele lumii in care traiesc, si evident, slujitorilor bisericii.
Cuprins:
Partea I - Definitii: Apologetica si postmodernitatea
Partea II - Apologetica modernitatii
Partea III - Apologetica intre modernitate si postmodernitate
Partea IV - Apologetica postmodernitatii
Partea V - Biserica intr-un cadru postmodern