Cartea Psalmii, aceasta colectie de rugaciuni, cantari si laude in inchinarea colectiva si in meditatiile individuale este cea mai vie exprimare a credintei oamenilor in Dumnezeu, prin transpunerea trairilor interne ale autorilor in fata revelatiei lui Dumnezeu in aceste lucrari nemuritoare, ramase pana azi.
Multe opere literare, poezii, cantari, etc. isi au sorgintea in aceasta carte de nepretuit. Una dintre ele este, asa cum am aratat si la vol. 1, cartea de poezii a poetului crestin Benoni Catana, Psalmi pentru o noua zi, care m-a inspirat pentru alcatuirea acestei lucrari, CARTEA PSALMILOR, in doua volume, compunand cate un careu pentru fiecare psalm, in care am inscris pe marginea grilei un verset reprezentativ, obtinut de la o dezlegare corecta iar in casutele de jos, prin inlocuirea cifrelor cu literele corespunzatoare din dezlegare, un alt verset cheie.
Ca si vol 1, cel de-ai doilea, cu un total de 122 de careuri, este alcatuit din doua parti. Prima, avand un numar de 81 de careuri, cate unul pentru fiecare psalm din sectiunea 73-150, cel cu numarul 119 avand 4 careuri, are definitii strict referitoare la psalmul respectiv, iar cea de a doua parte curpinde 41 de careuri, cu notiuni din toti psalmii din aceasta sectiune.
Definitiile sunt astfel concepute incat dezlegatorul trebuie sa aiba alaturi si Biblia pentru a descoperi notiunile cerute a fi introduse in grila sau sa-si verifice cunostintele acumulate anterior. Dezlegarea acestor careuri confera un prilej minunat de a citit sau reciti Psalmii si a incerca o binecuvnatata bucurie a satisfactiei unui efort dus la bun sfarsit.
Toate meritele si multumirile se cuvin lui Dumnezeu, care m-a inspirat, mi-a dat intelepciune, timp, sanatate si determinare, eu fiind doar mana care a pus pe hartie ceea ce am primit de la El.
Victor Martin