Volumul de fata aduce multe informatii noi despre istoria Bisericii Penticostale din Romania, bazate pe studierea unor publicatii penticostale mai vechi, pe marturii pastrate despre anumite evenimente, pe manuscrise nepublicate, dar in special pe identificarea multor documente care s-au pastrat in Arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si in Arhivele Nationale Istorice Centrale.
Sarbatoarea unui centenar este importanta si numai pentru ca nu ne intalnim de doua ori in viata cu un asemenea eveniment. Primul secol din existenta Miscarii penticostale din Romania a fost marcat mai mult de persecutie si ingradiri de tot felul decat de libertate religioasa. Din punct de vedere istoric, o perioada de o suta de ani permite analize obiective asupra cursului evenimentelor. Este un moment potrivit pentru a intelege trecutul, pentru a discerne prezentul si pentru a castiga o perspectiva echilibrata asupra viitorului. Volumul de fata aduce multe informatii noi despre istoria Bisericii Penticostale din Romania, bazate pe studierea unor publicatii penticostale mai vechi, pe marturii pastrate despre anumite evenimente, pe manuscrise nepublicate, dar in special pe identificarea multor documente care s-au pastrat in Arhivele Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii si in Arhivele Nationale Istorice Centrale.
CIPRIAN BALABAN este cadru didactic la Institutul Teologic Penticostal din Bucuresti. Este licentiat in istorie si teologie, specializat in istoria Bisericii Penticostale din Romania, domeniu in care si-a facut si studiile doctorale. Carti publicate: Istoria Bisericii Penticostale din Romania (1922-1989): institutie si harisme (2016) si Labirintul oglinzilorL sase ipostaze ale pionierului penticostal Eugen Bodor (2022).