Introducere si comentariu
In cartea de fata, N. T. Wright cauta sa realizeze, in principal, doua lucruri: mai intai, sa elimine ambiguitatile si obscuritatile posibile, pentru ca cititorul sa poata auzi cu cat mai multa acuratete ceea ce textul insusi spune si, in al doilea rand, sa-i deschida ochii pentru a vedea textul si acele aspecte ale gandirii pauline pe care le oglindeste in intregul sau, dincolo si mai presus de multimea detaliilor.
Epistola catre Coloseni prezinta imaginea lui Cristos ca „Intaiul-nascut peste intreaga creatie“, Cel care a reusit sa dezbrace de putere conducerile si autoritatile si sa triumfe asupra lor prin cruce. Scrisoarea apostolului Pavel ii incurajeaza pe cititori sa caute o maturitate umila, dar subliniaza ca aceasta maturitate este posibila doar prin persoana si lucrarea lui Isus Cristos.
N. T. Wright isi propune sa ofere cititorului un text nesufocat de multimea gloselor, iar in acest scop, cartea de fata cauta sa realizeze, in principal, doua lucruri: mai intai, sa elimine ambiguitatile si obscuritatile posibile, pentru ca cititorul sa poata auzi cu cat mai multa acuratete ceea ce textul insusi spune si, in al doilea rand, sa-i deschida ochii pentru a vedea textul si acele aspecte ale gandirii pauline pe care le oglindeste in intregul sau, dincolo si mai presus de multimea detaliilor.
In scrisoarea catre Filimon, apostolul Pavel face un apel personal catre un credincios tovaras pentru a-l primi cu dragoste si iertare pe un sclav evadat, numit Onisim. Pentru Wright, aceasta scrisoare devine „o pilda a Evangheliei insasi“.
Comentariile Tyndale la Noul Testament constituie de multa vreme un material extrem de valoros pentru studiul biblic. Avandu-i ca autori pe unii dintre cei mai distinsi teologi evanghelici, aceste 20 de volume ofera explicatii clare, relevante si demne de incredere pentru toate cartile Noului Testament.
Volumele Tyndale au menirea sã-i ajute pe cititori sa inteleaga mesajul Bibliei. Introducerea fiecarui volum ofera o descriere concisa, dar exhaustiva a cartii studiate, oferind informatii cu privire la autor, data scrierii si contextul istoric. Comentariul examineaza textul sectiune cu sectiune, prezentand temele principale ale cartii. De asemenea, sunt comentate versete luate individual si sunt abordate probleme de interpretare a textului. Scopul urmarit de autori este acela de a descoperi adevarata semnificatie a mesajului Bibliei si de a face acest mesaj clar pentru cititorii de astazi.
Consisteta si calitatea acestei serii de comentarii sunt remarcabile. — Christianity Today
N.T. Wright este un scriitor prolific, cunoscut atat pentru lucrarile sale academice, cat si pentru cartile adresate publicului larg. In portofoliul sau a adunat nenumarate predici, articole, discursuri si, desigur, carti, printre care Raul si dreptatea lui Dumnezeu, Tot ce merita Dumnezeu, Mesia, Crestin pur si simplu, Iisus pur si simplu, Pavel, apostolul lui Iisus Mesia etc. In cadrul seriei sale N.T. Wright pentru toti, a creat comentarii cuprinzatoare care acopera intregul Noul Testament.
Cu o cariera deosebit de diversificata, N. T. Wright a ocupat functia de episcop de Durham in Anglia si in prezent este profesor de cercetare in Noul Testament si crestinismul timpuriu la Universitatea St Andrews din Scotia. Pe parcursul carierei sale, a detinut si alte pozitii prestigioase, fiind teolog canonic al Abatiei Westminster si decan al Catedralei Lichfield. Predand timp de douazeci de ani la universitatile Cambridge, McGill si Oxford, a adus contributii semnificative in studiile Noului Testament. A fost, de asemenea, invitat sa predea la institutii de invatamant de prestigiu in intreaga lume, inclusiv la Harvard Divinity School, Universitatea Ebraica din Ierusalim si Universitatea Gregoriana din Roma.
In plus fata de bogata sa activitate de scriitor, N. T. Wright interactioneaza frecvent cu publicul prin aparitiile in mass-media. A devenit un comentator cautat si contribuie des cu articole in ziare din Anglia, cum ar fi The Times, The Independent si The Guardian. A fost intervievat in numeroase randuri de posturi de radio si televiziune din ambele parti ale Oceanului Atlantic, inclusiv ABC, NBC, CNN, PBS si NPR.